Rím – tipy očami svadobného fotografa pre návštevníkov

Naozaj neviem, kde začať. Pravdepodobne tam, že z Ríma som sa vrátil vyslovene zaľúbený, do Ríma. Taliansko som už precestoval celkom dosť, ale v Ríme som bol prvýkrát, a vyslovene ma toto mesto ohúrilo a zároveň sa za tri dni prepracovalo na prvú priečku mojích obľúbených miest na svete. A to som ich precestoval v tomto momente už 207. Musím dodať, že som sa do Ríma vrátil asi mesiac na to.

Krása je v Ríme všade, na každom rohu, silná, strhujúca a hlboká krása. Vojdete doma do pivnice a nájdete tu starý rímsky oblúk. Toto človeka ovplyvní, veľmi.

Každý má určite svoje osobné preferencie a pre mňa Rím spĺňa všetko, čo si od mesta na život viem predstaviť. Hovorí sa o ňom ako o večnom meste. Z 19 kilometrov vyše 1700 rokov starých hradieb ešte stále ostalo 10 až 12 kilometrov zachovaných. Celé centrum je plné neuveriteľne krásnej a nepopísateľnej histórie. Prešiel som si aj obytné časti, ktoré sú rovnako kúzelné. Ak mám Rím popísať jednou vetou, potom – Rím má úžasnú energiu, priateľských ľudí a umenie a krásu na každom kroku

Doprava po Ríme

Začnem tým, že Rím prejdete v pohode celý pešo!

Raz som bol v Ríme lietadlom a druhý krát autom. Poučený z prvého výletu (svadby), sme sa pri druhej ceste autom ubytovali mimo mesta a Rím navštívili vlakom. Neskôr aj dám odporúčanie na krásne ubytovanie mimo mesta.

Ak letíte, z letiska si môžete zobrať taxík, autobus, ale určite najlepšie bude ísť vlakom, ktoré chodia každých 20 minút. Niektoré sú expres a ten prejde z veľkého letiska pri Ríme Fiumicino do centra mesta za 35 minút. Bežný vlak stojí €8 a expres €14, ale oplatí sa si priplatiť. Keď som dorazil na Termini station, pozrel som sa cez Google maps, ako ďaleko to mám k apartmánu, a keďže to bolo tesne pod 3 kilometre, vybral som sa pešo. Celkovo som za 3 dni prešiel 59 km pešo. Preto som pôvodne aj tento blok píšal ležiac.

Najúžasnejšia vec, ktorá v žiadnom poriadnom meste nemôže chýbať, je metro! Metrom sa v Ríme dostanete takmer všade a žiaľ som na prišiel až na druhý deň. Sú tu samozrejme aj taxíky, ale odporúčam vždy taxikárovi povedať, aby si zapol taxameter. Tento jeden krok vám vie znížiť cenu na jednu tretinu. Poďakovať môžete neskôr.

Dopravu, ktorú som si ale vychutnal absolútne najviac, bola elektrická kolobežka. Ak v Taliansku nežijete asi nebudete mať nainštalované ich appky, tak môžem poradiť Lime, ktorý kúpil Uber a cez ich aplikáciu si ich viete obsluhovať. Kolobežkou sa prepravíte aj po častiach Ríma, kde majú autá vstup zakázaný. Takto sa viete predrať medzi ľudí a z kolobežky vidíte určite najviac. 

100 minútový lístok na metro stojí €1.50, štvrťhodinové jazda na kolobežke ma vyšla zruba na €5 a za taxík po centre, ak taxikára úspešne prinútite zapnúť taxameter, dáte cca. €10. Ak s taxametrom budete neúspešní, bude vás rovnaká cesta stáť €30.

Jedlo v Ríme

Jedlo v Ríme je úžasné všade, ale určite odporúčam nejesť v turistických reštauráciách. Zájdite si niekam mimo turistické centrum a nájdite si reštaurácie, kde počujete hlavne taliančinu. Asi najlepšie reštaurácie nájdete v časti Trastevere. Ak ste boli niekedy v Paríži, zistíte že sa táto časť Ríma nápadne podobá práve na Paríž. 

Zmrzlina je viacmenej úžasná všade. Nájdete tu aj zmrzlinárne, ktoré majú vyslovene 150 príchuti. 

A káva! Káva je to naprosto fenomenálna. Taliani ich dokážu vypiť veľa, lebo pijú hlavne ristretká a nepijú ju kvôli kofeínu, ale kvôli chuti a tráveniu po jedle. Vo väčšine miestnych kafetérii vám espresso urobia od €1.10 do €1.50 za porciu. Rimania raňajkujú kávičku. Odporúčam cappuccino a koláčik.

Zaujímavosťou spojenou s kávou v Ríme je, že máte inú cenu podľa toho, či si ju objednáte a vypijete na bare alebo vám ju prinesú ku stolu.

V tej istej kaviarni som si večer dal úžasné carbonara.

Reštaurácie sa otvárajú najskôr o 19:30 a večeria sa o ôsmej. Pred ôsmou sa chodieva do barov na Aperitivo – na drink s malým občerstvením. Po večeri, aj keď skončíte o polnoci, sa bežne pije káva. Espresso sa tu povie jednoducho caffee. Jedlo pokojne zakončite digestívom ako limoncelo alebo grappa.

Tieto špagety carbonara som jedol v miestnej malej reštaurácii, ktorú prevádzkoval starší manželský pár. Pán varil, pani obsluhovala a medzitým robila asi účtovníctvo. Ale boli úžasní a toto boli najlepšie carbonara v mojom živote.
Romantická terasa s výhľadom na Rím.

Pamiatky v Ríme

Pre mnohých je Rím hlavne o pamiatkach. Ak sú pre vás najdôležitejšie, prečítajte si určite viacero sprievodcov a nájdite si menej vyhľadávané pamiatky, kde bude výrazne menej ľudí a častokrát sú aj zaujímavejšie a krajšie ako tie najznámejšie. Ak nie ste v Ríme vyslovene na týždeň alebo dlhšie, tak osobne si myslím, že Koloseum stačí vidieť z vonku. Určite však odporúčam pozrieť si ho.
Nehovoriac o stovkách kostolov a nádherných palácov.

Podľa mnohých najkrajšie námestie Ríma je Piazza Navona. Je to fakt skvelé miesto, kde si môžete dať drink alebo zjesť zmrzlinu na jednej z mnohých terasiek, ale pmňtajte, že toto miesto je veľmi turistické a ceny tým pádom tiež. Na jednej z bočných uličiek tu nájdete aj jednu z najlepších pasta reštaurácii v Ríme. Cetovinu tu robia priamo na terase pred hosťami. Nemali by ste určite minúť ani najznámejšiu fontánu – Fontana di Trevi, Panteón, či Španielske schody na Piazza di Spagna. Mimo sezóny sa nemusíte báť ani reštaurácie priamo na strane schodov. Nám sa začiatkom novembra podarilo ihneď nájsť krásne miesto s výhľadom na celé námestie.

Trochu mimo centra nájdete rozsiahly park, v centre ktorého je aj Villa Doria Pamphilj. Z druhej strany parku to je kúsok do Trastevere.

Okrem náherných kostolov a palácov, tu nájdete aj neskutočne krásne hotely. Toto je hotel Plaza.

Svadba v Ríme?

Svadba v Ríme určite nie je lacná záležitosť, ani v prípade ak idete len dvaja. Ak chcete trochu lepšie ubytovanie, počítajte so €400 až €500 na noc podľa lokácie aj mimo sezóny. Čo sa týka ceny svadby, tá je rozličná podľa toho, či ide o cirkevný alebo symbolický sobáš. Určite si pozrite agentúru Svadba v Ríme, ktorá to má všetko výborne spracované.

Svadbu v Ríme určite odporúčam. Či už si robíte svadbu cirkevnú alebo len sobáš v Ríme, stojí to za to. Tu si môžete pozrieť môj blog post na svadobnej stránke z jednej takej svadby, ktorá začala fotením v centre Ríma, pokračovala obradom a skončila v nádhernej reštaurácii s výhľadom na Rím. 

Verím že do Ríma budem chodiť častejšie, a budem pridávať viacej odporúčaní, ale v tomto momente mám pre vás odporúčanie na jedno úžasné miesto, kde si viem predstaviť úžasné svadobné fotky – Palazzo Barberini. Nachádza sa takmer v centre, bol som tam trikrát a nikdy tam nebolo toľko ľudí, aby sa tam fotky robiť nedali. 

Okolie Ríma

Ak ste v Ríme na dlhšie ako len pár dní, tak sa rozhodne choďte pozrieť do mestečka Tivoli. Je to staré historické mesto na kopci s výhľadom na Rím. Ak pôjdete autom a navigácia vás vezme opačne (nám sa to stalo), pripravte sa na veľmi úzke cestičky do kopca, kým sa dostanete do centra. Nájdete v ňom aj nádhernú pamiatku Villa d’Este. Na jej prehliadku si však rezervujte minimálne dve hodiny.

Záhrady Villa d’Este Tivoli.

Na južnej strane pod Rímom je ďalšie čarovné mestečko – Frascati, v ktorom nájdete kopu úžastných lokálnych reštaurácii. My sme si práve tu vybrali ubytovanie v prekrásnej historickej ville – Grazioli, ktorú tiež môžem len odporučiť. Či už ide o kvalitu služieb alebo kuchyňu. Dokonca tu pracovala češka na recepcii.

Park Hotel Villa Gracioli

Týmto blogom som sa po asi dvanástich rokoch vrátil po písanie tipov z mojich ciest. Už teraz pripravujem blog o Capri, na ktorý sa isto môžete tešiť.